Testarea periodică anti-COVID-19 a elevilor din România, SISTATĂ până la aprobarea testelor din salivă

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunțase că elevii vor fi testați de două ori pe săptămână cu teste non-invazive, iar testarea se va putea face și fără acordul părinților. De asemenea, și premierul a declarat joi, 30 septembrie, că una dintre propunerile analizate de specialiști este ca elevii să fie testați de două ori pe săptămână. Declarațiile au fost făcute după ce incidența coronavirus acrescut foarte mult în aproape toate orașele din țară, odată cu amplificarea valului 4 provocat de varianta Delta. Anul școlar trecut a existat și un formular pentru consimțământul părintelui, în februarie 2021, pentu testele antigen rapide care erau la dispoziția școlilor. Dar au fost folosite foarte puține teste rapide în școli. Ministrul Educaţiei preciza că nu s-au utilizat pentru că majoritatea părinților nu şi-au dat acordul și că puțin peste 20.000 de teste au fost folosite dintr-un milion puse la dispoziție. 

„Ne gândim la introducerea testelor cu salivă. Ministrul Educaţiei anunţa ieri că 99% dintre părinţi nu vor să testeze copiii, ceea ce este trist. Poate încercăm cu teste cu salivă, vom vedea cum putem să facem. Dar intenţia rămâne de a avea şcolile cu prezenţă fizică, în continuare. Ştim foarte bine că şcolile on-line nu au avut cele mai bune rezultate anul trecut „, a declarat Florin Cîţu la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, 29 septembrie.

Cu toate acestea, după decizia decuplării pragului de incidență de funcționarea școlilor, Ordinul comun de funcționare a școlilor în acest an școlar nu mai prevede testarea periodică anti-COVID-19 a elevilor.

Citește și Noua MODALITATE de funcționare a școlilor, stabilită printr-un Ordin comun al MS și ME. În ce condiții se vor ÎNCHIDE unitățile de învățământ – DOCUMENT

Testarea periodică în școli a fost recomandată și de OMS. Teste RT-PCR sau antigenice ar trebui să fie realizate în mediile şcolare pentru a se evita recurgerea încă o dată la învăţământul la distanţă în cazul unei noi creşteri a numărului de cazuri de COVID-19, recomanda OMS în iulie 2021.  OMS a transmis că utilizarea acestor teste poate fi recomandată chiar şi în absenţa simptomelor în rândul elevilor, profesorilor şi personalului auxiliar.

„Lunile de vară oferă guvernelor o ocazie de aur pentru a implementa un ansamblu de măsuri care vor contribui la scăderea ratelor de infectare şi la evitarea închiderii şcolilor”, a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge, pe 2 iulie. 

Majoritatea țărilor europene și din UE testează și acum copiii în școli, chiar dacă rata de vaccinare este de peste 50%. Procedura este realizată în unitățile școlare sau acasă de către copii. Testarea periodică anti-COVID-19 se face încă de la începutul anului în majoritatea statelor europene. 

Citește și Cum află părinții CÂTE infectări COVID-19 sunt în școli – Sorin Cîmpeanu a cerut inspectoratelor să publice ZILNIC lista claselor online

Testarea periodică anti-COVID-19 este amintită în Instrucțiunea transmisă de ministrul Sorin Cîmpeanu către inspectorate. În document se prevede ca inspectoratele școlare și unitățile școlare să sprijine acțiunile de testare, cu teste antigen non-invazive din salivă pentru elevi, preșcolari și toți angajații din învățământ, cadre didactice și personal auxiliar.

Reamintim că în ceea ce privește testele cu salivă, Agenția Națională a Medicamentului urmează să stabilească ce teste pot fi folosite, apoi Ministerul Sănătății va anunța protocolul de testare. De asemenea, reamintim că medicul epidemiolog Adriana Pistol, directorul Centrului pentru prevenire a bolilor, anunța în aprilie că testele pentru COVID-19 din salivă nu sunt concludente și că mai este nevoie de studii în cazul acestora.

Ce se întâmplă cu un elev care are simptome la școală

Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19:Se aplică în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs simptomatologie specifică COVID-19 (febră, tuse, dificultăţi respiratorii, diaree, vărsături, mialgii, stare generală modificată) şi constă în:a) anunţarea imediată a părinţilor/reprezentanţilor legali şi, după caz, a personalului cabinetului medical şcolar;b) izolarea imediată a elevului. Elevul va purta mască, va fi separat de restul grupei/clasei şi va fi supravegheat până când va fi preluat şi va părăsi unitatea de învăţământ însoţit. Măsurile de protecţie individuală vor fi respectate cu stricteţe;c) dacă pe perioada izolării elevul care a prezentat simptome foloseşte grupul sanitar, acesta trebuie curăţat şi dezinfectat, folosind produse de curăţenie şi dezinfecţie avizate, înainte de a fi folosit de o altă persoană;d) nu se va transporta elevul până la sosirea părinţilor/reprezentanţilor legali la medicul de familie sau unități sanitare decât în situaţia în care simptomele/semnele sunt severe, caz în care se va apela serviciul de urgenţă 112;e) persoana care îngrijeşte elevul izolat trebuie să poarte mască şi se va spăla bine pe mâini timp de minimum 20 de secunde;f) igienizarea încăperii în care a fost izolat elevul suspect de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 se face cu substanţe dezinfectante avizate, pentru a reduce riscul de a transmite infecţia la alte persoane;

– În cazul în care preşcolarii sau elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare.

– În cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părintelui/tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării preşcolarilor sau elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimţământul personal.

– Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către direcţia de sănătate publică judeţeană/a municipiului Bucureşti, în maximum 24 de ore. Dacă părintele/tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, precum şi în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea şcolară, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori; revenirea în colectivitate în aceste cazuri se va face după un repaus de 14 zile.

 Noua MODALITATE de funcționare a școlilor, stabilită printr-un Ordin comun al MS și ME. În ce condiții se vor ÎNCHIDE unitățile de învățământ – DOCUMENT

Nu se vor prezenta la cursuri în unitatea de învățământ/instituția de învățământ:

– cei confirmaţi cu infecţie cu SARS-CoV-2, aflaţi în perioada de izolare la domiciliu;

– cei care sunt declaraţi contacţi directi cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2 și se află în carantină la domiciliu/carantină instituţionalizată.

– cei care au fost testați și asteaptă rezultatele sau locuiesc cu o persoană care prezintă simptome, care a fost testată și care asteaptă rezultatele.

About The Author

(Visited 3 times, 1 visits today)