Cum află părinții CÂTE cazuri COVID-19 sunt în școli – Sorin Cîmpeanu a cerut inspectoratelor să publice ZILNIC lista claselor online
Potrivit unei Instrucțiuni transmise de ministrul Sorin Cîmpeanu, vineri, 1 octombrie, fiecare inspectorat școlar trebuie să publice ZILNIC lista unităților școlare care au clase în online, cu precizarea claselor care au activitate online. Minsterul Educației a anunțat că va publica aceste raportări pe site-ul instituției, în secțiunea www.edu.ro/functionare_scoli.
Inspectoratele vor crea o secțiune pe propriul site unde vor anunța, zilnic, toate clasele care intră în online.
Suspendarea cursurilor la apariția unui caz pozitiv într-o clasă, adică trecerea în sistem online, se află printre principalele reglementări din noul ordin comun al ministerelor Educației și Sănătății, publicat vineri. Copiii se pot reîntoarce însă în bănci după 8 zile, dacă rezultatul testării este negativ.
Astfel, potrivit Ordinului comun din 1 octombrie 2021, după confirmarea unui caz COVID-19, o clasă va trece în online.
Testarea COVID-19 a elevilor se face la identificarea unui caz confirmat. Testarea nu e obligatorie, dar este necesară dacă se dorește revenirea mai repede a copilului la școală, cu prezență fizică. Testarea se face cu test antigen sau RT-PCR.
Potrivit articolului 6 din Ordinul comun, „cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care prezintă rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR realizat în ultimele 24 de ore. Elevii care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau Rt-PCR, reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora”.
În același timp, o școală, un liceu sau o grădiniță se închid și trec la învățământ online numai dacă jumătate dintre clase sau grupe au activitatea suspendată din cauza unor cazuri confirmate de COVID-19, potrivit noului Ordin comun din 1 octombrie 2021.
Testarea periodică anti-COVID-19 a elevilor a fost eliminată în prezent până la dotarea cu teste din salivă. Deși autoritățile au anunțat că în școli se va face testare COVID-19 periodică după decuplarea funcționării unităților școlare de rata de infectare, aceasta NU apare în Ordinul comun publicat vineri seară de ministerele Educației și Sănătății. Potrivit Hotărârii CNSU din 30 septembrie, a fost anulat pragul de 6 la mie la care școlile treceau, automat, în regim online. Ministerul Educației a cerut Agenției Naționale a Medicamentului aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening.
INSTRUCȚIUNEA către inspectoratele școlare pentru publicarea listei școlilor cu clase online