Cum VR te poate face mai empatic: Ana-Maria Ambrosă explică influența Realității Virtuale asupra relațiilor

  • VR poate declanșa emoții intense, de la bucurie la anxietate.
  • Experiențele virtuale pot crește empatia, dar efectul poate fi temporar.
  • Unele simulări VR pot provoca stres sau reacții traumatice.
  • VR schimbă modul în care oamenii reacționează și percep realitatea.

Realitatea virtuală nu mai este doar despre jocuri. Cercetările arată că poate declanșa emoții intense, de la empatie profundă la anxietate și chiar stres post-traumatic.

Experiențele imersive schimbă percepția utilizatorilor asupra realității și pot influența comportamentul pe termen lung. Un posibil risc este dificultatea de a diferenția interacțiunile sociale autentice de cele virtuale.

De ce VR declanșează emoții mai puternice?

Ana-Maria Ambrosă, psiholog:În primul rând, realitatea virtuală izolează persoana de lumea reală și îl transportă într-un mediu digital interactiv, oferindu-i astfel o stare, o senzație autentică de prezență. Asta face ca experiențele să fie trăite ca și cum ar fi reale, ceea ce intensifică reacțiile emoționale. 

Plus că permite persoanei să trăiască evenimente din perspectiva altcuiva, de exemplu, din perspectiva unei persoane vulnerabile sau a unui animaluț aflat în pericol, sau a unei comunități care este afectată de schimbările climatice. Este ceva ce stimulează empatia pentru că creierul procesează aceste experiențe ca fiind aproape reale, facilitând o conexiune emoțională mult mai profundă.

Există zone ale creierului responsabile pentru emoții, cum ar fi amigdala și cortexul. Acestea sunt puternic stimulate în experiențele VR, lucru care duce la reacții emoționale mai intense decât dacă ar viziona un videoclip. Plus că se activează și memoria, creierul percepe și stochează amintirile trăite în VR aproape la fel ca pe cele din realitate, pentru că experiențele care implică emoții intense sunt mult mai ușor de reținut și pot influența deciziile viitoare.

Oamenii tind să fie mai empatici față de ceea ce percepe ca fiind aproape de ei. VR elimină această barieră și permite oamenilor să experimenteze direct efectele unor crize ecologice, sociale sau umanitare, determinându-i să se înțeleagă mai bine și chiar să se implice mai mult emoționat”.

Poate realitatea virtuală să afecteze relațiile din viața reală?

Ana-Maria Ambrosă, psiholog:Într-adevăr, realitatea virtuală poate influența relațiile interpersonale în mai multe moduri, atât pozitiv cât și negativ.

Efectele pozitive asupra relațiilor ar putea fi că VR poate ajuta persoanele aflate în relații la distanță să se simtă mai apropiate, permițând interacțiuni mai intense decât apelurile video sau mesajele. Experiențele VR pot ajuta oamenii să înțeleagă mai bine punctele de vedere ale celorlalți, dar poate fi folosit și în terapia de cuplu și în gestionarea emoțiilor.

Ca un efect negativ asupra relațiilor este izolarea socială, dificultăți în percepția realității și unele persoane pot deveni mai atașate de relațiile virtuale decât de cele reale, ceea ce poate duce la înstrăinare față de familie, prieteni. Desigur, pot apărea probleme în relațiile romantice, în cuplu, dacă unul dintre parteneri petrece mai mult timp în VR și cealaltă se va simți, în timp, ignorată, o lipsă de conexiune emoțională, fizică, sexuală. 

Așadar, realitatea virtuală poate îmbogăti sau afecta relațiile în funcție de modul în care este utilizată”.

The post Cum VR te poate face mai empatic: Ana-Maria Ambrosă explică influența Realității Virtuale asupra relațiilor appeared first on Aleph News.

About The Author

(Visited 1 times, 1 visits today)