Turismul din România a crescut cu 3,5% în 2024. Florin Ionescu, consultant: „E nevoie de o comunicare constructivă între stat și privat”



- Numărul de sosiri turistice a ajuns la 14,2 milioane în 2024.
- Înnoptările au crescut cu 3,5% ajungând la 30,1 milioane în 2024.
- Germania, Italia și Israel sunt principalele surse de turiști ale României.
România devine tot mai atractivă pentru turiști! În 2024, peste 14 milioane de vizitatori au ales să descopere frumusețile țării, o creștere de 4,5% față de 2023. Germania, Italia și Israel conduc topul țărilor care ne vizitează cel mai mult, iar majoritatea turiștilor preferă să exploreze România la volanul mașinii. Totuși, durata medie a șederii rămâne scăzută, la doar puțin peste 2 zile.
Datorită căror factori a crescut turismul României în 2024?
Florin Ionescu, consultant de turism: „Am fost tot mai prezenți la târgurile de turism internaționale, inclusiv la celebrul ITB din Berlin, dar și la Londra. Anul acesta am fost prezenți și în Spania, la târgul de turism.
De asemenea, un alt factor îl reprezintă festivalurile care au loc la noi în țară, Untold, Neversea, și altele de acest gen. Ele sunt un catalizator, o atracție pentru turiștii din apropierea țării, sau cei care preferă să vină pentru un city break. Numărul de nopți petrecute la noi în țară, în medie, este de două nopți, ceea ce din păcate este foarte puțin. Acele două nopți sunt specifice city break-urilor.
Mi-ar plăcea foarte mult ca turișii să petreacă mai multe nopți la noi în țară, să prindă gustul circuitelor, pentru a descoperi diferitele zone. Momentan, principalele zone în care vin turiștii sunt Transilvania, zone intramontane și, bineînțeles, București, ca principală poartă de intrare în țară”.
Cum poate România să crească durata medie a șederii turiștilor?
Florin Ionescu: „Ar trebuit să fie o comunicare foarte constructivă, din punct de vedere economic, organizațional, între factorii locali, de la primării, la consiliu și până la factori statali. Guvernul trebuie să permită această comunicare. Din fericire, faptul că se construiesc autostrade, faptul că infrastructura rutieră se dezvoltă, este un factor benefic.
Asta va face ca drumul între diferite locații, timpul perecut pe drum, să fie optimizat. Și noi, agențiile de turism, putem să creăm pachete fluide, să fie foarte ușor de traversat munții, între Moldova și Transilvania, sau între Transilvania și Valahia, surul țării. Deci, această comunicare trebuie făcută împreună între stat și mediul privat”.
The post Turismul din România a crescut cu 3,5% în 2024. Florin Ionescu, consultant: „E nevoie de o comunicare constructivă între stat și privat” appeared first on Aleph News.