Țara care vrea să secvențieze ADN-ul fiecărui copil la naștere
- Marea Britanie vrea să secvențieze ADN-ul fiecărui copil la naștere.
- Genomics England, o companie de stat din subordinea Ministerului Sănătății de la Londra, a anunțat un proiect-pilot pentru secvențierea genomului a 200.000 de nou-născuți.
- Cercetarea va fi cea mai mare de acest fel realizată până acum.
Ideea „citirii” genomului unui nou-născut datează de la începutul anilor 2000, fiind propusă în primul document care a prezentat rezultatele Proiectului Genomului Uman, scrie revista Science. Francis Collins, pe atunci director al National Human Genome Research Institute din Statele Unite, estima la momentul respectiv că în decurs de 20 de ani va fi „fezabil” să fie creat „un fel de carnet” cu datele rezultate din secvențierea ADN-ului unui bebeluș nou-născut.
Proiectul ce urmează să fie demarat în Marea Britanie va testa inițial pentru boli genetice rare care se manifestă încă din copilărie dar va păstra datele genetice colectate, cercetătorii sperând că în viitor ele vor putea fi folosite pentru a prognoza sensibilitățile față de anumite medicamente și riscurile de a dezvolta boli precum cancerul ca adult.
Unii oameni de știință din Statele Unite doresc la rândul lor secvențierea genomului la naștere, afirmând că acesta ar putea aduce beneficii majore în ceea ce privește dezvoltarea unor terapii genice pentru boli devastatoare, adesea fatale, în rândul copiilor.
Însă cercetarea din Marea Britanie are un atu important: NHS, sistemul public de sănătate din această țară, folosește deja datele furnizate de întregul genom în asistența medicală. Noul proiect își propune acum să secvențieze ADN-ul a 200.000 de nou-născuți, aproximativ o treime din cei 600.000 de bebeluși născuți anual în Marea Britanie, un pas important înspre secvențierea genetică a tuturor copiilor la naștere.
Subiectul este însă unul extrem de controversat, atât în ceea ce privește problemele de etică pe care le ridică, dar și legat de aspectele practice ale implementării sale. De exemplu, un raport publicat în 2018 de către o comisie de etică creată de Institutele Naționale de Sănătate din SUA avertiza că dovezile disponibile până la momentul respectiv „nu susțin secvențierea genetică a tuturor bebelușilor la naștere”, relatează revista Science.
The post Țara care vrea să secvențieze ADN-ul fiecărui copil la naștere appeared first on Aleph News.