Ilie Bolojan susține prima sa conferință de presă din mandat: „Dacă Rusia va continua, Ucraina poate să fie doar prima victimă”



- Ilie Bolojan susține prima sa conferință de presă din mandat, potrivit Administrației Prezidențiale.
- Bolojan: O încetare a focului în Ucraina care nu e urmată de un acord de pace poate fi doar un intermezzo pentru un nou început al conflictului.
- Bolojan: UE trebuie să crească cheltuielile de apărare, contribuția unor țări europene e mult prea mică față de protecția pe care o au.
Președintele interimar Ilie Bolojan susține prima sa conferință de presă din mandat, potrivit Administrației Prezidențiale. Bolojan susține că discuțiile dintre SUA și Rusia sunt un prim pas pentru o încetare a focului și pentru o pace durabilă pe care ne-o dorim cu toții la granița de est.
Ilie Bolojan susține că atunci când va închide acest mandat interimare speră să lase lucrurile într-o stare de bună și să poată preda președintelui ales această instituție într-o stare mai bună.
„Se împlinesc 2 săptămâni de când am preluat funcția, o comunicare periodică este o chestiune de decență. Energiile noastre au fost absorbite în cea mai mare parte de aspectele de politică externă și de apărare. Le mulțumesc colegilor care sunt de față și pe expertiza cărora m-am bazat în această perioadă. Un subiect important de politica externa si de securitate au fost negocierile pentru Ucraina. SUA au făcut o pivotare pentru a reluat dialogul diplomatic cu Rusia. În cadrul acestuia au început și discuțiile legate de Ucraina. Discuția despre trimiterea trupelor este prematură, pentru ca acestă discuție poate avea loc după încetarea focului și există un acord de pace. Eu sper să avem un acord de pace, dar acesta va avea nevoie de niște garanții, care foarte probabil vor însemna o concentrare de trupe în această parte sau în Ucraina”, a spus Ilie Bolojan.

Bolojan: Ucraina poate să fie doar prima victimă
„Dacă Rusia va continua. Ucraina poate să fie doar prima victimă. Este o susținere pentru securitatea țării noastre. Toți ne dorim ca acest conflict să înceteze, pace la graniță. Există o majoritate parlamentară care susține, atât din partea României, cât și a Europei, acordarea unui sprijin financiar, un reprezentant al Europei să participe la negocieri. Ne-am dezvoltat ca țară pentru că s-au respectat două condiții: am fost o țară sigură, datorită scutului NATO și am beneficiat de apartenența la UE. Am acceptat alături de țările europene să își asigure un rol mai important în apărarea continentului. Este important să avem o stabilitate politică și una guvernamentală. România, dacă se va lua o decizie la nivelul UE, va trebui într-o anumită formă să susțină acest lucru”, a spus Ilie Bolojan.

Bolojan: UE trebuie să crească cheltuielile de apărare
„Contribuția unor țări europene e mult prea mică față de protecția pe care o au. Urmărim ca o parte din aceste cheltuieli suplimentare, să fie alocate pe infrastructură colectiv. Susținem dezvoltarea industriei de Apărare. Urmărim ca o parte din aceste cheltuieli suplimentare, dacă pot fi îndreptate spre partea de infrastructură militară conectivă, suntem și vom susține dezvoltarea industriei naționale de apărare”, a declarat Ilie Bolojan.
Bolojan: Voi face tot ce este posibil pentru ca aceste alegeri să fie libere
„O prioritate este organizarea corectă a alegerilor prezidențiale, acest lucru nu ne definește doar ca democrație ci crrează premisele ca toate instituțiile să devină stabile. Voi face tot ce este posibil pentru ca aceste alegeri să fie libere, astfel încât românii să își poată alege președintele pe care îl doresc. Vom căuta să fim transparenți față de cetățeni. Veți avea informații despre cheltuielile acestei instituții, inclusiv din anii trecuți”, a spus Ilie Bolojan.

Bolojan: Cred că România are deja un buget de apărare crescut
„Nu s-a stabilit un mandat imperativ. Cred că România are deja un buget de apărare crescut, cred că el ar putea crește etapizat într-un an doi să ajungă la 3% dacă nu se impun alte creșteri sub presiune. S-a găsit o formulă ca această majorare să fie scoasă din deficit. Creșterea trebuie să fie suportabilă și sustenabilă. În ce privește trupele în Ucraina, discuția este prematură. O discuție pe fond poate avea loc când există un acord de pace, pentru că aceste trupe ar putea fi de menținere a păcii”, a spus Ilie Bolojan.

Ce garanții de securitate poate oferi România Ucrainei?
„Garanțiile de securitate ar putea fi asigurate de țările din Europa și garantate de SUA. România, dacă se va lua o decizie la nivelul UE, cu siguranță pentru că aceste garanții sunt și pentru România va trebui să susțină acest lucru. În fiecare zi căutăm să ținem legătura cu toate zonele unde se iau decizii. În afarăm de o reașezare de cheltuieli, cea mai bună soluție este acest parteneriat SUA – aliați NATO și colaborarea între UE și SUA”, a declarat Ilie Bolojan.
Bolojan, despre cazul plecării fraților Tate: „Asupra administrației prezidențiale nu s-au făcut niciun fel de presiuni”
„Asupra administrației prezidențiale nu s-au făcut niciun fel de presiuni, nu a fost niciun contact pe această chestiune. Sunt de două săptămâni președinte interimar, vă dați seama că acumulările în multe instituții sunt de foarte mulți ani. Fiecare instituție, inclusiv justiția, parchete, instanțe, trebuie să-și facă datoria și fiecare are o răspundere instituțională pentru ce face”, a declarat Ilie Bolojan.
Bolojan: Anularea s-a făcut într-un cadrul constituțional, Curtea are această competență
„Am citit întregul proces verbal al CSAT și am semnat o solicitare către toate instituțiile conform unui artiol al acestei decizii să ne informeze cu privire la datele suplimentare pe care le au. Dacă vor fi elemente care sunt de natură publică nu văd de ce nu le-am face publice. Problema de fond e că CCR a anulat acest tur de alegeri. Este o problemă de fond, anularea s-a făcut într-un cadrul constituțional, Curtea are această competență, și s-a făcut pe baza datelor care au venit din CSAT, care constatând aspecte ce țin de siguranța națională a informat Curtea. A fost o decizie luată în cadru constituțional. A fost una excepțională, eu personal nu mi-am dorit-o, dar este un fapt împlinit care trebuie respectat. Ce trebuie să facem e să vedem cum organizăm alegerile pentru ca astfel de situații să nu mai apară. democrația noastră are o imunitate scăzută care este generată de lipsa de încredere în instituții, de prestația lumii politice, de tot ce am livrat și orice dezinformare are efecte dezastruoase. Aceasta este problema de fond”, a spus Ilie Bolojan.
Ar fi putut cere România ajutorul NATO pentru combaterea atacurilor în perioada alegerilor?
„NATO e o alianță militară defensivă și nu are legătură cu organizarea alegerilor. Fiecare instituție din România trebuie să-și facă datoria. Dacă există în zona de online în campanie un fake total și Biroul electoral constată că această chestiune e total falsă trebuie gândite mecanisme ca acel conținut să nu mai poată fi promovat”, a spus Ilie Bolojan.
Conferința de presă vine după discuțiile de la Cotroceni cu partidele politice pe tema sprijinirii Ucrainei, dar și după ce Parchetul General a deschis trei dosare împotriva lui Călin Georgescu.
Bolojan a preluat pe 12 februarie mandatul de președinte interimar după demisia lui Klaus Iohannis și va sta în funcție până la alegerea unui președinte.
The post Ilie Bolojan susține prima sa conferință de presă din mandat: „Dacă Rusia va continua, Ucraina poate să fie doar prima victimă” appeared first on Aleph News.