Csoma Botond, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților: „Cu refacerea competenței DNA pe anchetarea magistraților nu vom fi de acord”
- „Trebuie să avem un sistem de checks & balances în Justiție. Raportul CSM arată că foarte mulți judecători nu au fost independenți. (…)Putem discuta alte soluții pe desființarea SIIJ”.
- „PNL a fost la început aproape de poziția USR PLUS. Apoi liberalii au fost de acord cu ce a susținut UDMR. Liberalii sunt împărțiți în privința desființării SIIJ”.
- „Ministrul Stelian Ion vorbea de Inspecția Judiciară de parcă Inspecția Judiciară ar fi o bandă de hoți sau o adunătură de corupți”.
- „Nu cred că marea corupție din România este în magistratură”.
- „Stelian Ion nu a vrut să se ocupe de alte reforme din Justiție”.
- „Trebuie să găsim o soluție de compromis ca să continuăm guvernarea”.
- „Pe legile Justiției n-am avut nicio discuție. Se vorbește doar la modul general de Legile Justiției. N-a venit nimeni cu propuneri punctuale pe Legile Justiției”.
- „Nu poți să scoți politicul total din această procedură privind numirea procurorilor șefi. Pe avizul consultativ sau conform al Secției de Procurori din CSM nu avem încă o poziție”.
- „Dacă privim sistemic, cred că Poliția Judiciară ar trebui să treacă la Parchete”.
- „Nu cred că mai este posibil ca serviciile să se întoarcă în cercetarea penală, UDMR s-ar opune”.
- „Domnul ministru Ion a spus ce a propus el ca ministru ca să rezolve aceste probleme cu degrevarea instanțelor? A fost ministru al Justiției 8 luni, a propus ceva? Nu e ridicol?”.
- „Legislativul n-a fost în stare să pună în acord legile cu deciziile CCR. Vedeți câte probleme există în afară de desființarea SIIJ? În coaliție se discuta de agenda politică a USR PLUS!”.
- „UDMR a spus de la început că trebuie tăiate toate pensiile speciale. USR PLUS nu vrea să desființeze toate pensiile speciale, a fost praf în ochi”.
„Din cauza abuzurilor sistemice, n-am vrut să ne întoarcem la situația anterioară. Vrem desființarea SIIJ, dar nu în varianta USR PLUS. Am propus ca dosarele de la SIIJ să meargă la Parchetul General. (…) Așa am putea avea judecători independenți. Stelian Ion a avut aceeași retorică de anul trecut.
Cred că domnul Stelian Ion a avut o abordare eminamente politică. A avut un slogan și a spus că toată independența Justiției depinde de desființarea SIIJ. Ceea ce este fals după părerea mea.
Nu numai după părerea mea ci și potrivit părerii multor colegi din UDMR. Această idee este falsă. Ministrul Stelian Ion nu a avut un dialog constructiv cu magistrații. Stelian Ion a vorbit în niște termeni de Inspecția Judiciară încât eu n-am crezut că un ministru al Justiției poate să spună asemenea chestiuni.
Parcă Inspecția Judiciară ar fi o bandă de hoți sau o adunătură de corupți. Așa vorbea ministrul Justiției de multe ori de Inspecția Judiciară care a făcut acel raport în 2019. (…) Stelian Ion nu a vrut să se ocupe de alte reforme din Justiție. (…) Am avut un dialog al surzilor, n-am făcut niciun pas înainte. Noi nu susținem că deținem adevărul absolut dar nimeni n-a venit cu o propunere mai bună decât a noastră. (…) Din acest motiv noi am propus prin acel amendament ca aceste dosare să meargă la Parchetul General. Pentru că nu dorim ca acele abuzuri să se repete. Cred că am avut o poziție principială. Când i-am spus și i-am amintit aceste chestiuni semnalate în raportul Inspecției parcă nici nu vrea să audă aceste argumente”, a declarat liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Csoma Botond, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.
„Nu știu de ce nu au încredere în Parchetul General. Trebuie să avem un sistem de checks & balances în Justiție. Raportul CSM arată că foarte mulți judecători nu au fost independenți. Cu refacerea competenței DNA nu vom fi de acord. Putem discuta alte soluții pe desființarea SIIJ. (…) PNL a fost la început aproape de poziția USR PLUS. Apoi liberalii au fost de acord cu ce a susținut UDMR. Liberalii sunt împărțiți în privința desființării SIIJ (…) SIIJ n-a avut o activitate bună, e criticabilă. Au fost unii interesați ca SIIJ să nu funcționeze. SIIJ trebuia să facă mai mult ca să fie eficientă. Noi nu vrem ca magistrații corupți să nu fie anchetați. Noi nu vrem ca magistrații să fie supuși unor presiuni. Nu cred că marea corupție din România este în magistratură. Stelian Ion spunea că lupta anticorupție depindea de desființarea SIIJ. Ce spunea Stelian Ion este o prostie. Marii corupți nu sunt din rândul magistraților. Ce spunea Stelian Ion nu corespunde realității. (…) Raportul Inspecției Judiciare arată că foarte mulți magistrați au fost anchetați dar dosarele n-au fost trimise în instanță. N-ar trebui să ajungem din nou la acest sistem de presiune”, a spus liderul UDMR.
Despre refacerea coaliției de Guvernare, Csoma Botond, a declarat că trebuie găsită o soluție de compromis: „Nu știu care va fi soarta coaliției. Nu există alternativă la această majoritate în acest moment. Nu cred că am putea forma o altă majoritate. Trebuie să găsim o soluție de compromis ca să continuăm guvernarea. Este foarte important ca după congrese să refacem coaliția. Nu știu dacă USR PLUS va renunța la condiția ca Florin Cîțu să plece din fruntea Guvernului. (…) România n-are nevoie de un scandal permanent. Au existat foarte multe probleme în coaliție. Vă spun clar: nu din cauza SIIJ am ajuns aici!”
Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților îi reproșează fostului ministru al Justiției, Stelian Ion, lipsa de preocupare în privința adevăratelor probleme din Justiției:
„Pe legile Justiției, nu există proiectul. Ministrul Ion a venit doar cu un proiect pe avertizorul de integritate. Pe legile Justiției n-am avut nicio discuție. Se vorbește doar la modul general de Legile Justiției. N-a venit nimeni cu propuneri punctuale pe Legile Justiției”.
„Domnul ministru Ion a spus ce a propus el ca ministru ca să rezolve aceste probleme cu degrevarea instanțelor? A fost ministru al Justiției 8 luni, a propus ceva? Nu e ridicol? Când era ministru, n-am discutat nimic de degrevarea instanțelor. Stelian Ion n-a venit cu nicio propunere. I-am propus lui Stelian Ion să ne ocupăm de degrevarea instanțelor. E ridicol să spui că este o problemă când tu ai fost ministru și n-ai propus nicio soluție”
„N-am discutat în coaliție de această problemă. Legislativul n-a fost în stare să pună în acord legile cu deciziile CCR. Vedeți câte probleme există în afară de desființarea SIIJ? Nu, în coaliție se discuta de agenda politică a USR PLUS! Se discuta și agenda politică proprie a ministrului, nu agenda cetățeanului.”
„Eu cred că ar trebui să ne consultăm cu CSM în problema schimbării modului de alegere a reprezentaților CSM. Domnul Stelian Ion s-a consultat cu CSM? Eu n-am văzut. Nu poți ca ministru să proferezi atacuri la adresa Justiției. A fost un semnal important că CSM a aprobat raportul Inspecției Judiciare. Stelian Ion nu a avut un dialog constructiv cu CSM. Alegătorii USR PLUS au crezut că succesul anticorupției chiar depinde de desființarea SIIJ. USR PLUS n-a avut cum să bată în retragere la guvernare. 4 ani au avut acest discurs agresiv. Au spus că toți suntem corupți care nu suntem de acord cu ei. Că asta a susținut USR PLUS: cei care nu sunt de acord cu ei sunt corupți. Și ei dețin adevărul absolut.”
În privința schimbării modului de numire a șefilor de Parchete, Csoma Botond, spune că în coaliție nu s-a discutat această problemă: „Nu avem încă o poziție în legătură cu acest subiect. N-am ajuns să discutăm cu USR PLUS această problemă. Politicul ar trebui să-și păstreze un rol în numiri. Președintele României are cea mai mare legitimitate. Nu poți să scoți politicul total din această procedură. Pe avizul consultativ sau conform al Secției de Procurori din CSM nu avem încă o poziție”
Trecerea Poliției Judiciare în subordinea Parchetelor a fost discutată pe scurt de liderii coaliției, însă liderul UDMR susține că polițiștii judiciari ar trebui să fie în subordinea parchetelor pentru a nu exista dubla comandă: „Este cumva logic ca Poliția Judiciară să fie în același loc cu Parchetele. În coaliție am discutat de 2 ori foarte scurt. Poliția are această senzație că pierde competență. Dacă privim sistemic, cred că Poliția Judiciară ar trebui să treacă la Parchete”
Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Csoma Botond, a declarat în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, că UDMR nu va fi de acord cu revenirea serviciilor secrete în cercetarea penală: „Nu cred că mai este posibil ca serviciile să se întoarcă în cercetarea penală, UDMR s-ar opune. În democrație, urmărirea penală n-o fac serviciile de secrete. Sunt membru în comisia de control asupra SRI, am fost în Franța și în Italia, am discutat acolo cu șefii comisiilor și cu șefii serviciilor de acolo. Când am întrebat dacă există o colaborare cu parchetele, s-au uitat la noi ca la felul 13. Prima oară nici n-au înțeles despre ce vorbim. Mai ales după decizia CCR, așa ceva nu mai este posibil”
UDMR, spune liderul partidului, este de acord cu reformarea tuturor pensiilor speciale din România, însă partenerii de coaliție nu spun adevărul în legătură cu intențiile lor: „În coaliție nu s-a luat nicio decizie. UDMR a spus de la început că trebuie tăiate toate pensiile speciale. Trebuie să existe o singură pensie: cea bazată pe contributivitate. Nu cred că este corect să abordăm selectiv problema. USR PLUS nu vrea să desființeze toate pensiile speciale, a fost praf în ochi. USR PLUS a avut o abordare strict electorală. Cu tăierea pensiilor parlamentarilor, n-ai rezolvat absolut nimic. A dat bine, nu? Puteai să strângi voturi pe tema asta. UDMR în niciun caz nu blochează tăierea pensiilor speciale. ”
A fi sau a nu fi SIIJ?
- „Din cauza abuzurilor sistemice, n-am vrut să ne întoarcem la situația anterioară”.
- „Vrem desființarea SIIJ, dar nu în varianta USR PLUS”.
- „Am propus ca dosarele de la SIIJ să meargă la parchetul general”.
- „Așa am putea avea judecători independenți”.
- „Stelian Ion a avut aceeași retorică de anul trecut”.
- „Stelian Ion a avut o abordare eminamente politică”.
- „Stelian Ion a avut un slogan fals: că independența justiției ține de SIIJ”.
- „Ministrul Stelian Ion nu a avut un dialog constructiv cu magistrații”.
- „Stelian Ion vorbea de inspecția judiciară ca și cum ar fi fost o bandă de hoți sau o adunătură de corupți”.
- „Stelian Ion nu a vrut să se ocupe de alte reforme din justiție”.
- „Stelian Ion a spus că toată independența justiției depinde de desființarea SIIJ”.
- „Am avut un dialog al surzilor, n-am făcut niciun pas înainte”.
Cum a rupt Justiția coaliția?
- „PNL a fost la început aproape de poziția USR PLUS”.
- „Apoi liberalii au fost de acord cu ce a susținut UDMR”.
- „Liberalii sunt împărțiți în privința desființării SIIJ”.
- „SIIJ n-a avut o activitate bună, e criticabilă”.
- „Este legitim să discutăm de desființarea SIIJ”.
- „Au fost unii interesați ca SIIJ să nu funcționeze”.
- „SIIJ trebuia să facă mai mult ca să fie eficientă”.
- „Noi nu vrem ca magistrații corupți să nu fie anchetați”.
- „Nu vrem ca magistrații să fie supuși unor presiuni”.
- „Unde sunt oamenii, poate exista și corupție”.
- „Nu cred că marea corupție din românia este în magistratură”.
- „Stelian Ion spunea că lupta anticorupție depinde de desființarea SIIJ”.
- „Ce spunea Stelian Ion este o prostie”.
- „Marii corupți din România nu sunt din rândul magistraților”.
Mai există sau nu coaliția de guvernare?
- „Este foarte important ca după congrese să refacem coaliția”.
- „Nu știu dacă USR PLUS va renunța la condiția ca Florin Cîțu să plece din fruntea Guvernului”.
- „Noi am încercat să mediem între cele 2 partide”.
- „Președintele UDMR a încercat să medieze conflictul din coaliție dar n-a reușit”.
- „România n-are nevoie de un scandal permanent”.
- „Au existat foarte multe probleme în coaliție”.
- „Vă spun clar: nu din cauza SIIJ s-a ajuns aici!”.
Cum a împărțit coaliția Legile Justiției?
- „Reflecție există, dar nu există proiectul”.
- „Ministrul Ion a venit doar cu un proiect pe avertizorul de integritate”.
- „Pe legile justiției n-am avut nicio discuție”.
- „Se vorbește la modul general de legile justiției”.
- „N-a venit nimeni cu propuneri punctuale pe legile justiției”.
Revin serviciile de informații în cercetarea penală?
- „Nu cred că mai este posibil, UDMR s-ar opune”.
- „În democrație, urmărirea penală n-o fac serviciile secrete”.
- „Sunt membru în comisia de control asupra SRI”.
- „Am fost în franța și italia, am discutat cu șefii serviciilor de acolo”.
- „Când am întrebat dacă există colaborare cu parchetele, s-au uitat la noi ca la felul 13”.
- „Prima oară n-au înțeles despre ce vorbim”.
- „Mai ales după decizia CCR, așa ceva nu mai e posibil”.
De ce nu se găsesc soluții pentru degrevarea instanțelor de judecată?
- „Domnul Stelian Ion a spus ce a propus el ca ministru să rezolve aceste probleme?”.
- „A fost ministru al Justiției 8 luni, a propus ceva?”.
- „Nu e ridicol? Când era ministru, n-am discutat nimic de degrevarea instanțelor”.
- „Stelian Ion n-a venit cu nicio propunere”.
- „I-am propus lui Ion să ne ocupăm de degrevarea instanțelor”.
- „E ridicol să spui că e o problemă când tu ai fost ministru și n-ai propus nicio soluție”.
Cum ar trebui să fie aleși membrii CSM?
- „Stelian Ion nu a avut un dialog constructiv cu CSM”.
- „Alegătorii USR PLUS au crezut că succesul antocorupției chiar depinde de desființarea SIIJ”.
- „USR PLUS n-a avut cum să bată în retragere la guvernare”.
- „4 ani au avut acest discurs agresiv”.
- „USR PLUS a spus că toți suntem corupți care nu suntem de acord cu ei”.
- „Celor de la USR PLUS le e frică că vor pierde voturi”.
Coaliția taie sau nu pensiile speciale?
- „În coaliție nu s-a luat nicio decizie”.
- „UDMR a spus de la început că trebuie tăiate toate pensiile speciale”.
- „Trebuie să existe o singură pensie: cea bazată pe contributivitate”.
- „Nu cred că este corect să abordăm selectiv problema”.
- „USR PLUS nu vrea să desființeze toate pensiile speciale”.
- „A fost un praf în ochi pe pensiile speciale”.
- „USR PLUS a avut o abordare strict electorală”.
- „Cu tăierea pensiilor parlamentarilor, n-ai rezolvat absolut nimic”.
- „A dat bine, nu? Puteai să strângi voturi pe tema asta”.
- „UDMR în niciun caz nu blochează tăierea pensiilor speciale”.
The post Csoma Botond, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților: „Cu refacerea competenței DNA pe anchetarea magistraților nu vom fi de acord” appeared first on Aleph News.