Biden anunță un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru Israel, la mai puțin de o săptămână după ce a întrerupt un transport de bombe din cauza atacului asupra Rafah

  • Administrația Biden anunță aprobarea unui nou pachet de arme pentru Israel, în valoare de peste 1 miliard de dolari, inclusiv muniție de tancuri, vehicule tactice și cartușe de mortar.
  • Decizia survine la scurt timp după ce Casa Albă a suspendat un transport de bombe către Israel, în urma atacului israelian asupra orașului Rafah.
  • Administrația Biden își exprimă îngrijorarea față de escaladarea violențelor, menționând posibilitatea ca un atac israelian în Rafah să agraveze criza umanitară din Gaza, dar continuă să furnizeze asistență militară pentru autoapărare.

Administrația Biden a anunțat marți Congresul că merge mai departe cu peste 1 miliard de dolari în noi acorduri de arme pentru Israel, au declarat oficialii americani și ai Congresului, un pachet masiv de arme la mai puțin de o săptămână după ce Casa Albă a întrerupt un transport de bombe pentru un proiect planificat. Atacul israelian asupra lui Rafah, scrie The Wall Street Journal.

Cel mai recent pachet de arme include transferul potențial de 700 de milioane de dolari în muniție de tancuri, 500 de milioane de dolari în vehicule tactice și 60 de milioane de dolari în cartușe de mortar, au spus oficialii.

Decizia de a continua cu transferurile a subliniat reticența administrației Biden de a-și adânci ruptura cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu cu privire la operațiunea Rafah, prin restrângerea acordurilor de arme pe termen lung cu cel mai apropiat aliat al său din Orientul Mijlociu.

Oficialii americani și-au subliniat opoziția față de un atac israelian la scară largă în oraș, spunând că acesta ar putea duce la victime civile pe scară largă și ar agrava criza umanitară din Gaza fără a pune capăt amenințării cu care se confruntă Israelul din partea Hamas. Dar până acum și-au înregistrat opoziția doar prin reținerea unui singur transport de bombe de 2.000 de lire sterline.

Președintele Biden a declarat săptămâna trecută că va lua în considerare reținerea de arme suplimentare dacă Israelul ar ataca ceea ce el a numit centre de populație în Rafah. El a adăugat că va continua să furnizeze arme pe care țara le-ar putea folosi pentru autoapărare – o politică repetată de consilierii săi de top.

„Continuăm să trimitem asistență militară”, a declarat luni consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan reporterilor. „Am întrerupt un transport de bombe de 2.000 de lire sterline pentru că nu credem că ar trebui aruncate în orașe dens populate”.

Israelul a desfășurat lovituri aeriene și a trimis forțe în Rafah în ultima săptămână în ceea ce numește o operațiune țintită de presiune asupra Hamasului pentru un acord care să elibereze ostatici în schimbul unei încetări temporare a focului. Mulți dintre cei peste un milion de palestinieni care se adăposteau în oraș s-au mutat în ultimele zile.

Departamentul de Stat și Consiliul Național de Securitate al Casei Albe au citat comentariile lui Sullivan ca răspuns la întrebările despre noul pachet. Pentagonul a refuzat să comenteze.

Seth Blinder, expert în vânzările de arme din SUA cu Centrul pentru Democrație din Orientul Mijlociu, un institut de politici din Washington, a declarat că decizia Casei Albe de a continua cu un pachet mare de arme nou pentru Israel la doar câteva zile după oprirea unei transportări în așteptare a subminat propria încercare de a face presiuni. Netanyahu să regândească conduita războiului.

„Acesta este doar un alt exemplu în care își tulbură mesajul și subminează orice putere reală din spatele calei”, a spus Binder.

Chiar dacă ar putea dura ani pentru ca armele din ultimul pachet să fie livrate, Binder a spus că Israelul ar putea interpreta administrația care procedează cu aceste acorduri ca un semn că munițiile cheltuite în războiul din Gaza vor fi reaprovizionate, în ciuda dezacordului puternic asupra lui Rafah.

De la începutul războiului, SUA au trimis Israelului zeci de mii de bombe, muniție de tancuri și artilerie, arme de precizie și echipamente de apărare aeriană, deseori folosind transferuri de arme în valoare de 23 de miliarde de dolari care au fost aprobate anterior de Congres.

Cartușele de tancuri, vehiculele și mortarele din pachetul trimis marți Congresului sunt un exemplu rar de noi acorduri de arme cu Israelul din octombrie anul trecut. Noile arme ar putea umple stocurile Israelului care au fost epuizate în timpul a mai bine de jumătate de an de război în Gaza.

Ofertele au fost luate în considerare de la începutul acestei primăveri. Decizia de a notifica marți Congresul a început o perioadă de revizuire în care parlamentarii au opțiunea de a încerca să blocheze transferurile. Wall Street Journal a raportat anterior că administrația ia în considerare pachetul de arme în aprilie.

Departamentul de Stat trebuie să notifice Congresul atunci când SUA intenționează să vândă arme altor țări atunci când tranzacția depășește anumite praguri ale dolarului. Departamentul de Stat oferă de obicei informații comisiilor de afaceri externe ale Camerei și Senatului înaintea acelor potențiale vânzări de arme, urmate de o notificare oficială a Congresului.

Transferurile de arme americane către Israel sunt plătite de obicei din fonduri de ajutor extern oferite de Congres. Un pachet de ajutor aprobat luna trecută include aproximativ 26 de miliarde de dolari în finanțare pentru Israel, inclusiv 5,2 miliarde de dolari în cheltuieli pentru apărarea antiaeriană, 1 miliard de dolari pentru producția de artilerie și miliarde de dolari pentru alte sisteme de arme și operațiuni militare ale SUA întreprinse în regiune ca răspuns. la atacurile recente. De asemenea, include aproximativ 9 miliarde de dolari pentru asistență umanitară, dintre care unele ar ajuta rezidenții din Gaza.

Atacul condus de Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie a provocat moartea a aproximativ 1.200 de oameni – majoritatea civili – conform autorităților israeliene. Hamas a luat și 240 de ostatici. Peste 35.000 de oameni au fost uciși în Gaza de la începutul războiului, majoritatea civili, spun oficialii palestinieni, fără a preciza câți erau combatanți.

The post Biden anunță un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru Israel, la mai puțin de o săptămână după ce a întrerupt un transport de bombe din cauza atacului asupra Rafah appeared first on Aleph News.

(Visited 3 times, 1 visits today)